Založ si blog

Ako sa správať v Číne (part 1. konverzačné témy a alkohol)

Štúdium čínskeho jazyka nie je len o nekonečnom učení sa čínskych znakov a precvičovaní si 4 tónov. Čína je zem, ktorú máloktorý západniar pochopil a preto je najlepšie ak vám o ich kultúre povie niekto dopredu. A tak som sa tento rok naučila nasledovné a chcem sa o tieto perly podeliť aj s vami.

Témy ktorým sa vyhnite za každú cenu :

A) Nikdy, absolútne úplne nikdy nespomeňte, že Taiwan je samostatná a nezávislá krajina.

B) Nikdy, absolútne úplne nikdy nespomeňte, že máte dobrého kamaráta Japonca a nikdy, absolútne úplne nikdy nevychvaľujte Japonsko do nebies.

C) Je dovolené kritizovať Mao Zedonga, ale nech ani jedno krivé slovko nepadne na Deng Xiao Ping-a…

D) Nikdy, absolútne úplne nikdy  nevychvaľujte Šangaj pred Pekingčanom a naopak.

Pitie s Číňanmi

Číňania sú veľkými fanúšikmi alkoholu a to špeciálne na severe a západe krajiny. Nie je podstatné, či je obed alebo či je čas večere, pokým sa tam podáva jedlo je vysoko pravdepodobné, že tam nájdete aj alkohol. Čínske víno je veľmi obľúbené a za ním sa v tesnom závese obľúbenosti drží víno červené a samozrejme nesmiem zabudnúť ani na pivo.

Čínske víno – tak na tento nápoj samusíte psychicky pripraviť, pretože je dosť možné, že vám vypáli červíka. Koncentrácia alkoholu sa v ňom totiž pohybuje okolo  60%! Je úplne jedno, že si myslíte, že ste Slovák a že v 1987 ste porazili Rusa v tom kto vypije viac vodky , ale nikdy, absolútne úplne nikdy nech vás ani nenapadne vyzvať Číňana na súboj. On totiž vyhrá, no a vy … radšej nechcite vedieť…

Nepiť keď ste pozvaný na formálnu večeru sa považuje za veľmi nezdvorilé. Aby ste si však zachovali čístú hlavu a nezačali mumlať si nezrozumiteľné a dokopy zmysel nedávajúce súvetia príliš skoro, odporúčam vám aby ste si zobrali na večeru niekoho so sebou kto bude za vás piť keď vy už nebudete vládať. Alebo sa vyhovorte na veľmi závažné zdravotné problémy. To vás možno zachráni.

Čo vám nikto pred odchodom na vysokú školu nepovedal…

15.05.2010

A tak sa mi semester blíži ku koncu. Pomaly som si v hlave začala zhŕňať a dávať dokopy fakty, ktoré som minulý september nevedela. Tak nech sa páči tu je zopár z nich … a) Facebook applications sa stanú vašim spoločníkom na dlhé chvíle a jednou z mála ciest ako kontaktovať tých, čo s vami nie sú. Vaše statusy budú väčšinou zahrňovať sťažnosti na veľa [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 5578x
Priemerná čítanosť článkov: 2789x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy